Sürgős egészségügyi reformokat sürget a kubai katolikus egyház, ugyanis állításuk szerint nem elég, hogy korrupt a rendszer, de az ingyenes szolgáltatás minősége is nagyon rossz, írja a havannai érsekség szóvivője egy kubai egyházi lapban.

„Az abszolút állami tulajdon megszűntetése bizonyos kulcsszektorokban ugyan nem hozná el a mennyországot, de segíthetne a korrupció visszaszorításában, és az erkölcstelenség megfékezésében, amelyben valósággal fuldoklunk.” – írja a Palabra Nueva nevű folyóiratban Orlando Márquez.

Noha a kormány mindig is roppant büszke volt jó orvosaira és a mindenkit ellátó egészségügyi rendszerére, az emberek egyre többet panaszkodnak a kórházak állapotára, és a szolgáltatás botrányos színvonalára. A mindenre kiterjedő hiányosságok tavaly januárban tragédiához is vezettek, amikor egy pszichiátriai klinikán 26 alultáplált beteg fagyott halálra a személyzet gondatlansága miatt. Az ügy akkora horderejű volt, hogy még Kubában sem tudták eltussolni, bár megpróbálták: a nyilvánosság nem hivatalos forrásból értesülhetett először a történtekről, hanem a disszidensek alkotta Kubai Emberi Jogi szervezet által kiadott nyilatkozatból, amelyet külföldi médiumokhoz juttattak el. Miután az ügyet kivizsgálták, idén januárban 13 embert ítéltek 5 és 15 év közötti börtönbüntetésre.

Ezzel szemben a WHO szerint Kubáé az egyik leghatékonyabban működő egészségügyi rendszer a latin-amerikai térségben. A várható élettartam igen magas, illetve a csecsemőhalálozási ráta is igen alacsony, ezer születésből 4,5 és gyermek nem éri meg az egy éves kort.

Az egyház azonban nem hátrál, és javasolta a kormánynak, hogy gondolkodjanak el egy vegyes rendszeren, amelyben az állami és a privát szféra együtt működhetne. A vezetés állítólag már vizsgálja az egészségügyet - bírálták is a túlzottan magas létszámú munkaerőt, illetve a hatalmas költségeket -, és a kommunista párt e havi kongresszusán akár jóvá is hagyhatnak bizonyos reformokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr282799349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása