Több tucat twitterező gyűlt össze július elején Havannában, hogy személyesen is megismerjék egymást, és megosszák tapasztalataikat.

„Sokan nem ismerjük egymást, de ez jó alkalom arra, hogy előbújjunk az álneveink mögül.” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak az egyik résztvevő, aki – talán túlzás nélkül állítható -, néhány tucat társával együtt lefedi az egész kubai twitter-társadalmat. A latin-amerikai országok közül internethasználat szempontjából legelszigeteltebbnek számító Kubában a netezés még mindig nem elterjedt jelenség, a nemzeti statisztikai hivatal 2010-es, önbevallásos felmérése szerint a kubai lakosság 2,9%-a rendelkezik közvetlen internetkapcsolattal – tehát a feketén netezők valamelyest növelik ezt a számot -, ők munkahelyükön vagy iskolájukon keresztül kapcsolódnak fel a világhálóra, és a webkettes felületekre – már ha nincs blokkolva ez a szolgáltatás.

Egy Kubáról könyvet író amerikai szociológus, Ted Henken szerint 5-10% között mozog az internet-felhasználók száma, de a kapcsolat minősége rendkívül rossz – mivel az USA szankciói miatt csak műholdon keresztül lehet felkapcsolódni a világhálóra -, így a szörfölés is nagyon lassú. Erre a találkozón résztvevők is panaszkodtak, akik eleinte a twitteren használt álneveiken mutatkoztak be egymásnak, és különböző trükkök illetve követőik számának megsokszorozásának módja felől érdeklődtek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A havannai twitter találkozót egy fiatal rádiós, Leunam Rodríguez szervezte meg, akinek elmondása szerint csupán annyi volt a szándéka, hogy a virtuális térből kiszakadva, személyesen is megismerjék egymást. „Azért jöttünk, hogy beszélgessünk, és lényegében ez is történt.” – nyilatkozta Rodríguez.

A legismertebb kubai blogger – és aktív twitterező – Yoani Sánchez nem vett részt az összejövetelen, ugyanis napokkal a találkozó előtt azzal vádolta meg a szervezőket, hogy a helyváltoztatással veszélyeztetik annak létrejöttét, így nem kíván megjelenni. Az eseményt először egy ismert belvárosi pizzériába szervezték, majd később megváltoztatták a helyszínt a Pabellón Cuba nevű központra, ahol gyakran gyűlésezik egy, a kubai kommunista párthoz közel álló ifjúsági szervezet, valószínűleg ez az aspektus zavarta a kormányt gyakran élesen kritizáló Sánchezt is.

„Sokféle kritikát kaptunk már, de én mindig is azt mondtam, hogy nem tartozom semmilyen szervezethez, csupán egy kubai vagyok.” – mondta Rodríguez, majd hozzátette, hogy jó ötletnek tűnt ez a helyszínválasztás, és nem állt szándékában kizárni senkit, hiszen sokan ott voltak Sánchez támogatói közül is.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr733042332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása