Magyarország Kuba-politikáját taglaló dokumentumot publikáltak tegnap a WikiLeaksen. A 2008-ban kelt dokumentumból kiderül, hogy az akkori havannai magyar nagykövet többször is vendégül látta az ellenzék vezéralakjait otthonában.

„Bus (Szilveszter) tudomására jutott, hogy havannai nagykövetük és a követtanácsos rendszeresen vendégül látja lakhelyén az ellenzék vezető alakjait. Azt is megjegyezte, hogy a nagykövetség DVD-ket és kamerákat is adott az ellenzéknek, illetve őszre terveztek egy filmfesztivált, amelyen a tervek szerint a magyar rendszerváltásról szóló anyagokat vetítettek volna.” – áll abban a diplomáciai sürgönyben, amely a budapesti amerikai nagykövetségen kelt 2008. július 23-án.

A WikiLeaksen tegnap publikált kubai-magyar kapcsolatokat taglaló dokumentum – összesen 27 Magyarországra vonatkozó sürgöny látott napvilágot - a Külügyminisztérium Amerikával foglalkozó főosztályának akkori vezetője, Bus Szilveszter beszámolói alapján készült, és a fentieken kívül kitér még az EU által bevezetett közös álláspontra is. Az azóta indonéz nagykövetté kinevezett Bus elmondása szerint Magyarország támogatta az EU-szankciók feloldását, ugyanis az embargót nem találták eredményesnek, bár hozzátette, hogy továbbra is fontosnak tartják a kontrollt és a nyomásgyakorlást. „Valami történik az országban, de még nem igazi reformok.” – jegyezte meg arra vonatkozóan, hogy a szabadság csíráit vélte felfedezni a mobiltelefonok terjedésében, illetve abban, hogy engedélyezték a lakosság számára a tengerparti szállodák látogatását. Bus azzal zárta gondolatait, hogy a Magyar Külügyminisztérium az USA-val együttműködve kívánja a kubai demokrácia ügyét előmozdítani.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr63179399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.08.29. 15:41:22

Ez aztán a hír! Lerágom a körmömet az izgulástól...

kaffer 2011.09.04. 18:45:47

Fogalmam nincs miért kritizálják az oldalt, ne add fel, én eddig mindent elolvastam, és várom a további híreket! Ezeknek a buzeránsoknak bulvárhír kell, nem ilyen, amiből esetleg tanulhatnának is. Részemről köszi, hogy van ez a blog!
süti beállítások módosítása