A kubai evxezér szombaton ismét hallatott magáról, ezúttal a venezuelai állami televízióban adták le egy közelmúltban készült interjú audio változatát.

„Szórakoztatnak azok az emberek, akik spekulálnak a hogylétemet illetően, mintha nekem olyan rossz hír volna a halál.” – ironizált Fidel Castro abban az interjúban, amelyet Mario Silva venezuelai újságíró készített vele szeptember 6-án. A felvételt most szombaton mutatták be a televízióban, az interjút azonban nem lehetett látni, csupán a képekkel illusztrált hangfelvételt játszották be.
Castro a közelmúltban többször is ilyen formában tért vissza a nyilvánosság elé, legutóbb Hugo Chávez kubai lábadozása alkalmával készültek fényképek a két jóbarátról. A Castro személye körüli homályt csak tovább növelő felvételek sokakat találgatásra késztetnek, azonban az érintett viccel ütötte el a halálát övező misztériumot: „Ilyen fontos emberré váltam volna? Az emberek túlértékelnek engem.” - idézte Castro szavait az elmundo.es. Tény és való, hogy amióta visszavonult, időről időre halálhírét keltik, hiszen nagyon keveset jelenik meg a nyilvánosság előtt. Augusztusban egy „Meghalt Fidel Castro” tárgyú vírusmail terjedt világszerte, amelyhez az állítólag koporsóban fekvő Castro képét csatolták, ám kiderült, hogy a hír nem volt több egy internetes hacknél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A párttitkári posztról tavasszal lemondó vezető arról is beszélt, hogy a pártlapban évtizedeken át rendszeresen megjelenő reflekcióit sem írja már egy ideje, mert fontosabb és hasznosabb ügyeken dolgozik: „Rengeteget írtam, és tervezem is, hogy ismét nekiállok, de jelenleg nagyon fontos ügyeken dolgozom. Olyasmin, amely hasznot hajt majd az embereknek, hiszen nem szeretem vesztegetni az időmet.” - ugyanakkor megjegyezte, hogy mindemellett nyugodt és boldog életet él. A Granmaban megjelenő, Reflexiones de Fidel címet viselő publicisztikák az évek során Castro védjegyévé váltak, ám már két hónapja nem jelent meg egy ilyen írás sem, ráadásul április óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt sem.

A beszélgetés tematikája igen széles skálán mozgott, Castro kitért a világgazdasági válságra, az Egyesült Államokban tapasztalható faji integrációhoz kapcsolódó problémákra, az analfabétizmus felszámolására Venezuelában, illetve a nevével fémjelzett kubai forradalom vívmányairól is megemlékezett. „Nyugodt vagyok, és nagyon boldog, hogy beszélhettem veled.” – zárta le a beszélgetést a kedves nagyapó szerepben tetszelgő diktátor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr873220393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása