Az utóbbi hetekben ismét olyan hírek keringtek az interneten, amely szerint Castro haldoklik, vagy már meg is halt. Mostanra kiderült, hogy a főképp Twitteren terjedő üzenet egy vírus volt.

Az internetes vírusokra és malware-ekre szakosodott Naked Security szerint az eredeti üzenet e-mail formájában ütötte fel a fejét még augusztus elején. Az üzenet címe „Fidel Castro meghalt”, amelyhez egy képet is csatoltak, ezen a volt vezért lehetett látni egy koporsóban fekve. Az üzenet végén két link vezetett további képekhez és videóhoz, amelyre azonban nem volt ajánlatos ráklikkelni, hiszen az e-mailről kiderült, hogy számítógépes rendszerek tönkretételére létrehozott vírus. Ez azonban nem állta útját annak, hogy a szóbeszéd szárnyra kapjon, és rekordgyorsasággal terjedjen, leginkább a Twitteren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„A híresztelés országról országra terjedt és a múlt hét közepén érte el a tetőfokát, ekkor már számos médium kezdett nyomozásba, hogy kiderítsék vajon Fidel Castro él-e még.” – írta az El Nuevo Herald, amely szerint egy argentin hírportál egy chilei site-ot nevezett meg az információ forrásaként, amelyen azonban nem volt Castro egészségi állapotára vonatkozó tartalom. A Naked Security szerint a chilei oldal valójában áldozat, hiszen egy hacker az ő oldaluk mögé bújva kezdte el a pletykát.

Kubában többen is úgy érezték, hogy meg kell szólalniuk az ügyben. Castro unokahúga, Raúl lánya az Efe spanyol hírügynökségnek cáfolta a híreket: „Mindezen hírek ellenére Fidel él, kiválóan érzi magát, egészségi állapota kitűnő, nagyon kreatív és már nyomozásba is kezdett.” – nyilatkozta Mariela Castro, szexológus és melegjogi aktivista.
Az ország legismertebb bloggere, Yoáni Sánchez is üzent a Twitteren: „A telefonom megállás nélkül csörög. Mindenki arra kíváncsi, hogy Fidel Castro állapota valóban olyan súlyos-e, mint ahogyan azt állítják. Nem tudom, de ha így is van, egész biztos, hogy mi kubaiak fogunk legutóbb tudomást szerezni róla.”

Fidel Castro bélrendszerét érintő betegsége súlyosra fordulása után, 2008-ban adta át hivatalosan és végleg a hatalmat öccsének, azóta ritkán jelenik meg nyilvános eseményeken, így időről időre megkezdődnek a hogylétét érintő találgatások.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr103203828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása