A hetekben elhunyt Laura Pollán tiszteletére, a Szaharov-díjas csoport Asszonyok Fehérben Laura Pollán-ra változtatta nevét.

„Az elmúlt nyolc év alatt végzett munkája iránti tiszteletből vettük fel Laura nevét.” – indokolta az El Nuevo Heraldnak a módosítás okát Berta Soler, az Asszonyok Fehérben új vezetője. A legutóbbi ülés alkalmával – amelyet az asszonyok irodalmi teázásnak hívnak – hivatalosan is kihirdették az új vezető és szóvivő személyét – Berta Soler -, valamint a spanyolországi – Blanca Reyes Castañón – és amerikai – Yolanda Huerga – képviselőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A csoport egykori feje, Laura Pollán 63 éves korában hunyt el a havannai Calixto García kórházban, miután szervezetét megtámadta a szúnyogok áltat terjesztett deungue vírus. Pollánt október elején szállították kórházba, ahol intenzív osztályon ápolták, néhány nap elteltével pedig már kedvező híreket lehetett hallani állapotát illetően. Egyik napról a másikra azonban életveszélyesre fordult az állapota, majd szívmegállás következtében október 14-én életét vesztette. A hivatalos hangok szerint magas vérnyomással és diabétesszel küzdő szervezete nem bírt a vírussal, ám egyes ellenzéki barátok szerint nem volt megfelelő a kórházi ellátás, mások pedig egyenesen a kormányt teszik felelőssé az ellenzéki mozgalom egyik legnagyobb alakjának haláláért.

Laura Pollán 2003-van, az ún. Fekete Tavaszt követően alapította a mozgalmat, miután a kormány egy letartóztatási hullám keretén belül 75 ellenzékit zárt börtönbe. Az értelmiségiekből álló csoport több éves ill. évtizedes börtönbüntetésre ítélték, amelyre reagálva alakult meg a politikai foglyok nőrokonaiból álló Asszonyok Fehérben, amely azóta is minden héten békésen tüntet Havanna utcáin.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr163360732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása