A Spanyolország és Kuba közti kapcsolat viharossá válhat, miután a spanyol Néppárt (PP) vasárnap győzelmet aratott a spanyol előrehozott választásokon, írja az El Nuevo Herald.

„Demokráciát, szabadságot, és emberi jogokat akarok. Vagyis nem én, hanem mindenki.” – felelte múlt héten Mariano Rajoy arra a kérdésre, amely– megválasztása esetén – kormánya Kuba-politikáját firtatta. A PP győzelme a szocialisták nyolc éves uralmának vetett véget, az esetleges új irányvonal kijelölése pedig valóban talány, hiszen José Luis Rodríguez Zapatero kormányát gyakran vádolták meg azzal, hogy túlzottan barátságos a kubai rezsimmel, illetve érzéketlen az emberi jogi ügyeket illetően. Az elmúlt évben – miután szabadon engedtek 75 politikai foglyot - Spanyolország volt az egyik legmarkánsabb szószólója annak, hogy az EU oldja fel az 1996 óta érvényben lévő közös álláspontot Kubával szemben, mondván az ország jó útra tért. A kezdeményezés nem talált nyitott fülekre, a többség szerint Kuba még közel sem ért meg egy ilyen gesztusra, hiszen a 75 politikai fogoly által megüresedett helyeket valószínűleg hamar feltöltötték, mivel az ellenzékiek állandó fizikai-pszichikai zaklatásnak vannak kitéve.
A kedvező bilaterális viszony a gazdaságot is jellemezte, hiszen több mint 200 spanyol vállalatnak vannak fontos érdekeltségei a szigetországban – főként a turisztikai szektorban -, 1 milliárd dolláros évi forgalmat bonyolítva ezzel. Tekintve a spanyol gazdaság jelenlegi helyzetét, Rajoy - akitől mindenki a csodát várja - feltehetően nem tesz elhamarkodott lépéseket, és nem kezdi el élesen kritizálni a kubai kormányt, hiszen nem érdeke, hogy Castró esetleg megorroljon rá.

„Nem hiszem, hogy Kuba elsőbbséget élvező téma lesz Rajoynál, de talán még csak fontos sem lesz.”- nyilatkozta Joaquín Roy, a Miami Egyetem EU-s ügyekkel foglalkozó igazgatója. „De úgy vélem Raúléknak sem áll érdekében bármit kezdeni az új spanyol kormánnyal. Van nekik más fontos dolguk.” – tette hozzá. Valóban, Raúl Castro a haldokló kubai gazdaságba próbál már jó ideje életet lehelni, reformjai által igyekszik csökkenteni az állami kiadásokat, zöld utat adott a privát vállalkozásoknak, valamint a külföldi beruházásokat bátorítva igyekszik fellendíteni a gazdaságot.
Mások azonban a két ország közötti viszony elmérgesedését jósolják, ha Rajoy nyilatkozatához hűen az emberi jogok mellett fog síkra szállni, hiszen Kuba folyamatosan sérti meg ezeket.

„Nem lesz könnyű a Néppártnak diplomatikus viszonyt kialakítania a kubai rezsimmel, ismerve Castroék múltját azokkal a kormányokkal, amelyek valaha megkérdőjelezték őket.” – írják a Diario de Cuba blogon. A helyzetet tovább nehezíti, hogy Castro komoly korrupcióellenes harcba kezdett, amelynek folytán sok külföldi érdekeltségű üzlettel foglalkozó vállalkozót zártak börtönbe az utóbbi időben. Egy havannai székhelyű spanyol cégeket képviselő ügyvéd szerint néhány jelenlegi kliense is attól tart, hogy nyomozást indítanak ellene.

Bár a kubai állami médiumok hétfőn visszafogottan számoltak be a PP győzelméről, azért megjegyezték, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) feltehetően azért maradt alul az előrehozott választásokon, mert eltávolodott a szocialista alapelvektől.

A spanyol választási eredményeket a kubai ellenzék is kommentálta, Elizardo Sánchez emberi jogi aktivista szerint Spanyolország Kuba-politikájának változnia kell a PP kormányzása alatt, mert „a Zapatero által kijelölt politikai út sajnos kudarcba fulladt”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr303407219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása