A spanyol kormány 53 kubai állampolgárnak adta meg a politikai menedékjogot, de még több mint 700 fő - volt politikai foglyok és családtagjaik – vár státusza rendezésére, írja az elmundo.es.

Tavaly július óta összesen 762 kubai állampolgár érkezett Spanyolországba, 115 egykori bebörtönzött illetve azok családtagjai. Mindez a kubai és a spanyol kormány, illetve a kubai katolikus egyház között született megállapodás folytán jöhetett létre.
Az első hullámban szabadon engedett foglyok a 75-ök csoportjának akkor még börtönben lévő tagjai voltak, akiket a Fekete tavaszon tartóztattak le ellenzéki tevékenységük miatt, még 2003-ban. Nagy részüket több évtizedes büntetésre ítélték, de a megállapodás következtében 7 év után szabadulhattak. Kis csoportokban engedték el őket, először azokat, akik a Spanyolországba való utazást választották, ugyanis mindenkinek felajánlották a választás lehetőséget: vagy elutaznak, vagy az országban maradnak. A kormány ezen lépését sok kritika érte, mivel akik Kubát választották ún. speciális státuszt kaptak, amelynek értelmében bármikor felszólíthatják őket börtönbüntetésük letöltésére, utóbbi lehetőséget pedig száműzetésnek minősítették, hiszen legtöbbjük látogatóba sem utazhat haza. Az utóbbi hetekig ez csupán feltételezés volt, de bizonyosságot nyert akkor, amikor a vízumot kérvényezők közül mindössze egy személy kapta meg a kubai utazáshoz szükséges dokumentumot a madridi kubai követségen.

A Spanyolországba érkezők közül 740-en kérvényeztek politikai menedékjogot - illetve a könnyebben megszerezhető kiegészítő védelmet -, hogy az országban tartózkodásuk legálissá váljék, és megkapják a letelepedési, munkavállalási engedélyeket. Azonban sokan panaszkodtak, hogy a papírok kiállítása sokat váratott magára, így nem vállalhattak munkát sem, ennek következtében pedig komoly megélhetési gondokkal küzdöttek. Ezért mintegy húszan úgy döntöttek, hogy máshol próbálnak szerencsét, elsősorban az Egyesült Államokban.

„Sokan azért utazunk, mert a családunk egy része Miamiban él, de nagy szerepe van a gazdasági helyzetnek is. A munkaerőpiaci lehetőségek nem a legjobbak, és nemcsak számunkra, hanem a spanyoloknak sem. Nem jókor érkeztünk Spanyolországba, itt nincs jövő.” – nyilatkozta az egyik érintett, Antonio Díaz az elutazása előtti napon.

A spanyol kormány még júniusban szeretne újabb 81 menedékjogi esetet elbírálni.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr862991954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása