XVI. Benedek pápa jövő heti látogatása felkorbácsolta az indulatokat Kubában. Az ellenzék különböző akciókkal próbálja felhívni az egyház figyelmét helyzetükre, templomfoglalással, tüntetésekkel igyekeznek elérni, hogy a pápa ottléte során fogadja az ellenzék vezetőit.

Sokak szerint akkora feszültség uralkodik a szigetországban, mint 1980-ban, a marieli-kivándorlást megelőzően, amely a kormány első komoly krízishelyzete volt, és mintegy 125 ezer ember hagyta el az országot. Az amerikai ellenzék egyes tagjai odáig merészkedtek a spekulációban, hogy a Catro-rezsim végét jósolták, miután múlt héten 13 ellenzéki elfoglalta a havannai Basílica Menor de Nuestra Señora de la Caridad bazilikát. A kevéssé ismert Partido Republicano de Cuba nevű csoport tagjai a pápának címzett üzenetükben általános sztrájkra szólítottak fel, és a politikai foglyok azonnali szabadon engedését, valamint átmeneti kormány felállítását követelték. Másnap azonban Jaime Ortega bíboros kérésére a rendőrség eltávolította őket a templomból. „A plébános kinyitotta nekik a templom ajtaját, majd brutálisan elvonszoltak minket, végighúztak a földön és lökdöstek” – mesélte a történteket Fred Calderón, hozzátéve, hogy a bíboros tettéért árulónak tartják az egyházat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A belső ellenzékben tapasztalható bizalmatlanság most is felütötte a fejét, miután az egyik ismert aktivista, Jorge Luis García azt nyilatkozta a Radio Mambínak, hogy a fent említett párt nem is létezik. „Ez a mozgalom Kubán kívül született. Soha nem vettek részt az ellenzék itteni munkájában” – mondta a leginkább Antunez néven ismert férfi, aki arra is tett utalást, hogy az akció talán a kubai állam szándékos provokációja. Antunezt egyébként kubai Nelson Mandélaként szokták emlegetni, mivel 17 évet töltött börtönben, miután nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a kommunizmus hiba.

„A pápának muszáj fogadnia az ellenzéket, meg kell hallgatnia a követeléseiket, a vádakat és a panaszokat. Ha nem így tesz, akkor rossz keresztény, aki szövetségre lépett az ördöggel” – intézte dühödt szavait hallgatóságához az egyik leghallgatottabb amerikai-kubai rádió, a La Poderosa műsorvezetője. Nemcsak az egyházfőt, de a havannai bíborost is támadták, miután elhatárolódott a tüntetőktől, és elmarasztalta a templomfoglalást, mondván „senkinek nincs joga templomokat politikai lövészárkokká változtatni”.

Annak az ötlete, hogy a pápa fogadja az ellenzéket, állítólag az Asszonyok Fehérben csoporttól származik (akik közül a hétvégén 70 nőt tartóztattak le), arra, hogy ez meg is történjen azonban kicsi az esély.

„Azt, hogy a pápa találkozni fog-e az ellenzékkel nem tudom. Ugyanakkor azt gondolom, hogy nem volna megfontolt lépés, ha az egyházfő ezt hivatalosan is bejelentené, mert a kormány képes volna akár 500 km-rel is arrébb szállítani az ellenzék tagjait, hogy ne találkozhassanak a pápával” – nyilatkozta a Miami Heraldnak Thomas Wenski, Miami bíborosa. Kuba vatikáni nagykövete kereken elutasította annak lehetőségét, hogy az egyházfő találkozna az ellenzékkel, sőt, azt is tagadta, hogy Kubában létezik ellenzék. „Nem lesz ilyen találkozó, mert Kubában nincsenek ellenzékiek. Csak olyan emberek vannak, akik ezt a fogalmat arra használják, hogy elfedjék, hogy az Egyesült Államok Kuba-ellenes politikájának bérencei” – fűzte hozzá a témához Eduardo Delgado Bermúdez.

XVI. Benedek látogatása a második katolikus egyházfői látogatás lesz a karibi országban, és máris sokan találgatnak, hogy vajon olyan határozottan állást foglal-e, mint II. János Pál Pápa a ’90-es években, akinek a látogatása olyan intézkedéseket szült, mint a karácsony hivatalos ünneppé nyilvánítása, vagy a templomok renoválásának engedélyezése. A többség úgy vélekedik, hogy XVI. Benedek más karakter, sokkal óvatosabb, kevésbé karizmatikus, mint elődje, így nem valószínű, hogy szót ejt majd politikáról, embargóról, vagy a közel három éve fogva tartott amerikai vállalkozó, Alan Gross ügyéről. Az ellenzék attól is tart, hogy „a látogatás manipulált lesz, és csak arra szolgál, hogy hitelesítse a jelenlegi vezetést”. Pedig hiába nem ez lesz az első, az egyházfő kubai látogatása továbbra is egyedülálló, hiszen az egyház és a vallás helyzete még mindig rendkívül problematikus az országban.

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr534327583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása