A múlt héten elhunyt ellenzéki Wilfredo Soto García családja tagadja, hogy a férfit rendőrök verték volna halálra. A Granma hivatalos pártlapnak adott nyilatkozatukban kitartanak az orvosi „szakvélemény” mellett, miszerint a férfi testén nem voltak ütlegelés nyomai, és halálát hasnyálmirigy-gyulladás okozta.

Az, hogy Wilfredot megverték nem más, mint egy jó nagy hazugság. Az egész a forradalomellenes propaganda agyszüleménye, a testén nem voltak verés nyomai.” – nyilatkozta a tisztázatlan körülmények között elhunyt ellenzéki nővére. Wilfredo Soto Garcíát ellenzéki források szerint múlt héten verte meg négy rendőr egy santa clarai parkban, miután kormányellenes vezényszavakat kezdett kiabálni. A támadás során olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három napra rá, vasárnap egy kórházban belehalt sérüléseibe. Az orvosa, és a hivatalos álláspont szerint azonban a férfi halálát különböző, hosszú ideje húzódó egészségügyi problémák mellett hasnyálmirigy-gyulladás okozta. „Nagyon rendszertelen életet élt, és nem tartotta be az orvosa utasításait.”- tette hozzá testvére. Az El Nuevo Herald szerint a család nem hajlandó nyilatkozni a külföldi sajtónak.

A Granmaban megjelent cikkben megszólal egy virágárus is, aki abban a santa clarai parkban szokta portékáját árulni, ahol Sotot letartóztatták. A férfi elmondása szerint felületesen ismerte őt, majd kihangsúlyozta, hogy hallotta, amint kormányellenes vezényszavakat skandál, de a rendőrök részéről ezek után sem történt erőszak. Másik szemtanúként idézik Soto egyik unokahúgát, aki bent volt vele a kórházban, és állítása szerint nem látta verés nyomait a nagybátyján. A cikkben Soto 14 éves fiát is idézik, aki a lap hasábjain kérte meg az ellenzékieket, hogy hagyják abba „ezt a fájdalmas lejárató kampányt”.

A kubai kormány ezzel az agresszív, és viszonylag gyors ellentámadással meg akarja előzni azt a botrányt, ami Orlando Zapata Tamayo ellenzéki halálakor tört ki bő egy éve. A börtönbeli körülmények ellen tüntető férfi belehalt az általa folytatott közel három hónapos éhségsztrájkba, ám a kormány akkor nem reagált elég gyorsan. Mire kiadták a hivatalos álláspontot – amelyben közönséges bűnözőnek titulálták az ellenzékit - már világszerte tudtak az esetről, és egyöntetűen marasztalták el a Castro-rezsimet, Kubában pedig azóta is hősként tekintenek Zapatara. A Soto esetét „tisztázó” újságcikk is sokatmondó konklúzióval zárul: „Ennyi megdönthetetlen bizonyíték után minek tovább folytatni a hazudozást? Nem elég bizonyíték a Forradalom ötven éve, amely során nem kínoztak vagy gyilkoltak meg senkit?”

Több ellenzéki is nagy feszültségről számolt be Santa Clarában. Yoani Sánchez blogger egy twitter üzenetben írta meg, hogy az ominózus park tele van rendőrökkel. A Szaharov-díjas Guillermo Fariñas elmondása szerint múlt héten megpróbálta felvenni a kapcsolatot a családdal, ám ők a hatóságok retorziójától tartva nem fogadták a közeledését. Ilyen esetekben, általában az ellenzékiek családját is megfigyelés alatt tartják, emberi jogi csoportok arról számoltak be, hogy gyakran nagy nyomást gyakorolnak a rokonokra, hogy ők térítsék jobb belátásra a „megtévedt” ellenzékieket. Emellett a közeli és távolabbi rokonság életére is befolyással lehet egy ellenzéki családtag, hiszen egy ilyen kötelék munkahelyi, iskolai kiközösítést vonhat maga után.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr432900644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása