Kubai férfi holttestére bukkantak egy spanyol repülőgép futóművébe szorulva tegnap. Az elmúlt években több alkalommal kísérelték meg a szökésnek ezt a módját kubai fiatalok

„Annak ellenére, hogy nem ismeren ennek az ügynek a részleteit, nem lep meg, hogy kubaiak drasztikus módszerekkel próbálnak menekülni Castro diktatúrája elől.” - nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak Ileana Rose-Lehtinen, kubai származású amerikai politikus. „A kubaiak kétségbeesetten vágynak a szabadságra, a gazdasági lehetőségekre és ezért mindenre képesek.” – tette hozzá a republikánus politikusnő, aki most azért küzd, hogy ez a hír beszivárogjon Kubába is, hátha elrettentően hat majd. 

Az Iberia Havannából érkező 6620-as járata szerda délután, 13:50-kor landolt a madridi Barajas repülőtéren, majd a futóművek leengedésekor észrevették a 23 éves Adonis G.B. holttestét. A spanyol hatóságok szerint a kubai fiatal teste összenyomódott, és ez okozta halálát, legalábbis erre utalnak a fején és mellkasán található sérülések.
Noha a túlélési esélyek minimálisak, az elmúlt két évtizedben több alkalommal próbáltak meg – vagy egyedül, vagy párban - ily módon megszökni Kubából Londonba, Düsszeldorfba, Varesebe vagy Madridba. Mindegyik eset tragédiával végződött, összesen heten vesztették életüket.


Világszerte is többen próbálták már elhagyni hazájukat egy-egy repülőgép futóművébe rejtőzve, mindössze ketten élték túl az utat, egy kolumbiai kisfiú, és egy román férfi. Életben maradásuk valóságos csodának minősül, hiszen ilyen körülmények között, a túlélésre szinte semmi esély nincsen, az oxigénhiány, a magasság és az alacsony hőmérséklet mind életveszélyesek. „Egy repülő több tízezer méteres magasságban repül. A légköri nyomás csökkenése befolyásolja az anyagcserét és a test működését is.” - mutatott rá a veszélyekre a Szolidaritás Határok Nélkül egyik orvosa.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr493068196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.19. 16:20:41

Ez általános szokás arrafelé. :( Többen már túlélték. Még többen nem! :(

goluboyvagon 2011.07.23. 10:24:32

Here are some other earlier cases how these desperate people tried to escape from their prison island by risking their lives.

frontpagemag.com/2011/07/19/desperately-fleeing-cuba%E2%80%99s-free-and-fabulous-healthcare/

Cuban woman ships herself to Miami in a wooden crate:
www.latinamericanstudies.org/exile/crate.htm

www.youtube.com/watch?v=XgnT018-13g&feature=player_embedded
süti beállítások módosítása