Kubai ellenzékiek egy csoportja tegnap felhívást intézett a szigeten élő „demokratikus erőkhöz”, méghozzá egy nyílt sajtótájékoztatón a fővárosban. Az Egység Nyilatkozata nevű dokumentumban civil akciókra bíztatják az ellenzéket, hogy ily módon érjenek el változásokat a politikai és gazdasági életben, valamint az emberi jogok ügyében.


„Meg kell mutatnunk, hogy egység vagyunk, és egy a célunk, nem csak a közösségünk, de a nemzet szintjén is. Az elkövetkező időben gyűléseket fogunk tartani, hogy kitaláljuk azokat a módszereket, amelyekkel motiválhatjuk a lakosságot is, hogy bekapcsolódjanak a kormány elleni harcba.” – nyilatkozta az El Nuevo Heraldnak José Daniel Ferrer García, aki szintén aláírta a dokumentumot. Az Egység Nyilatkozatát kedden mutatta be Havannában az ellenzék tizenkét prominens tagja, köztük a 75-ök csoportjának tavaly szabadon engedett tagjai Óscar Elías Biscet, Guido Sigler, vagy a Szaharov-díjas Guillermo Fariñas. Rajtuk kívül számos más ellenzékit is felkértek a dokumentum aláírására, ám az állambiztonságiak kontrolljának köszönhetően sokan nem jutottak el a sajtótájékoztatóra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A javaslat célja, hogy „az első lépés legyen a végső konszolidáció felé vezető úton”, és ezt egy olyan egységben képzelik el, „amely átfogó program keretein belül képes új nemzetet építeni”. A sokat hangsúlyozott egység különösen fontos, hiszen az ellenzék igencsak szétszórva él az országban, és leginkább egyedül, vagy kis csoportokban vívnak magányos harcot a rendszer ellen. Az Orbán Viktor által Nobel-békedíjra javasolt Biscet azt nyilatkozta, hogy a projekt alapvető célkitűzése, hogy felhívják a kubai nép figyelmét, és mozgósítsák az embereket, „hogy Kubában is minél hamarabb beköszönjön a demokrácia”. Erre politikai és ideológiai szempontból több alternatívát is kínál a dokumentum, hiszen az ellenzéken belül is több elképzelés él a helyes utat illetően, ám Biscet szerint noha ezek mind megállják a helyüket, a legfontosabb az egység. „Arra volna szükség, hogy leüljünk, és egyesíteni tudjuk mindezeket a gondolatokat, majd pedig létrehozzunk egy intézményt, vagy maximum kettőt-hármat, de a lényeg, hogy ne az legyen, mint most, hogy ötszáz különböző csoport működik. ”


Guillermo Fariñas hangsúlyozta, hogy Az Egység Nyilatkozata még nem érte el végső formáját, alakítani, formálni kell a gondolatokat, így minden kritikát szívesen fogadnak. Az emberi jogok kérdése kiemelt helyen szerepel a dokumentumban, ami nem is csoda, hiszen hétről hétre újabb letartóztatásról vagy ellenzékiek elleni rendőri agresszióról hallani. Egy kubai emberi jogi szervezet hétfőn jelentette be, hogy vizsgálataik szerint szeptemberben legalább 563 politikai indítékú letartóztatás történt az országban, ezzel az utóbbi harminc év legmagasabb számát sikerült produkálnia a kubai hatóságoknak. Az éves rekorddöntésre is jó esély van, hiszen a 2011-es évben eddig több mint 2 000 politikai letartóztatás történt Kubában, kétszer annyi, mint 2010-ben ugyanekkor.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr453280263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása