A volt vezér szombaton ünnepelte 85. születésnapját, népe nevében az állami televízió élő szerenáddal köszöntötte Castrot.

„Kuba a televízió által élőben közvetített szerenáddal ünnepelte Castro születésnapját. A zenés produkcióban mintegy húsz latin-amerikai zenész működött közre.” – tudósított Kuba első emberének születésnapjáról az elmundo.es.

Fidel Castro 1959. január 1-én került hatalomra, miután az általa vezetett forradalmi csoportok győzelmet arattak, és elűzte az amerikai támogatást élvező Fulgencio Batistát. Hatalma évtizedekig töretlen volt, visszavonulása is csupán egyre komolyodó betegségének volt köszönhető, amelybe 2006-ban majdnem belehalt. Épp egy repülőgép fedélzetén utazott, amikor vastagbélgyulladása következtében belső vérzés lépett fel nála, kényszerleszállást hajtottak végre, életét a sürgős orvosi beavatkozás mentette meg. Véglegesen azonban soha nem tudott felépülni, két évvel később hivatalosan is lemondott a hatalomról öccse, Raúl Castro javára, akit 2008-ban választott meg elnökké a kubai parlament.

Noha Castro még mindig ikonikus figurának számít, egyre kevésbé vesz részt az ország életében, áprilisban pedig utolsó jelképes posztjáról, a pártvezetői beosztásról is lemondott. „Jelentősen csökkent a szerepe, most sokkal inkább a háttérbe vonult, mint az elmúlt öt évben bármikor.” – állapította meg Jonathan Benjamin-Alvarado, a Nebraskai Egyetem „Kuba-specialistája”. Politikai szerepvállalásának csökkenését nyilvános szerepléseinek elmaradozásában is le lehetett mérni, hiszen Castro legendás volt órákon át tartó beszédeiről, és sűrű megjelenéseiről. Hosszú – négy éves - kihagyás után tavaly jelent meg először az állami televízióban, ahol egyik kedvenc témájáról, az Egyesült Államok általi fenyegetettségről beszélt, illetve arra figyelmeztetett, hogyha az USA megtámadja Iránt, annak „nukleáris holokauszt lehet a vége.

Manapság alig látni vagy hallani őt, még testvére mellett sem mutatkozik, ezzel is Raúl Castronak engedve át a reflektorfényt. Legutóbb áprilisban, a Kommunista Párt VI. Kongresszusán jelent meg, ahol nagyon gyengének és elesettnek tűnt, testőrei támogatták fel a pódiumra. Mostanában pedig régi jó barátját, a szintén beteg – rákban szenvedő – Hugo Chávezt támogatja, aki Kubában kúrálja magát. Néhány hete közös felvételen lehetett látni a baloldali vezetőket, amint épp elmélyülten beszélgetnek.

„Az emberek régebben aggódtak, hogy mi lesz akkor, ha Fidel meghal, de most már Raúlról beszélnek így. Teljes mértékben átvette Fidel helyét, azonban itt az újabb kérdés: ki helyettesíti majd Raúlt?” – tette fel a sokakat foglalkoztató kérdést egy kubai műszerész. A kérdés azért is igen releváns, mert maga Raúl Castro is aggodalommal tekint a jövőbe, hiszen az áprilisi kongresszuson ő maga nyilatkozott arról, hogy nagy hibát követtek el a múltban, amikor nem gondoskodtak utánpótlásról. A párt fontos posztjait ma idősödő dinoszauruszok töltik be, fiatal, képzett utánpótlás pedig nincsen. Az egymillió pesós kérdés: ki folytatja majd Castroék hagyományát?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vivacubalibre.blog.hu/api/trackback/id/tr123156763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

goluboyvagon 2011.08.17. 09:41:54

Ha lesz politikai fordulat, akkor talán Dr. Oscar Elías Biscet. A Miami-ban élő kubai közösség legalább is Őt tartja méltónak és hitelesnek erre a feladatra.

De hogy a szigeten élők mennyire hallottak Róla és mennyire tájékozottak a személye felől, ez igen csak bizonytalan,hiszen a szoros állami kézben lévő média nagyon megszűri a lakosságnak közvetített információkat.
süti beállítások módosítása